Return to Falovacska muzsika

Magamról

Szabó Emese

MAGAMRÓL…
1974-ben születtem, Békéscsabán. Tanítónő vagyok. Jelenleg Mórahalmon élek családommal, 3  fiam van: Zoltán és Szabolcs és Mátyás.

1999-ben diplomáztam ének-zene, informatika műveltségterületen. Bár furcsa párosítás, én mégis mindkettőt szeretem. A weblapom magam szerkesztem, ezzel is segítve az anyukáknak a tájékozódást, a friss információkat.

A zenével általános iskola 2. osztályában kerültem komolyabb kapcsolatba. Akkor kezdtem zenei előkészítőre járni. Tanultam zongorázni és klarinétozni, majd furulyán és orgonán is zenéltem. Fúvószenekarban játszottam előbb Békéscsabán, majd Szegeden. A főiskolán egy Régi zene együttesben furulyáztam.
 
Tanítónőként is fontosnak tartottam, hogy a gyermekek megfelelő zenei képzést kapjanak, értékes zenei élményhez, tudáshoz jussanak.
 
Később, amikor várandós lettem a fiaimmal még többet kezdtem énekelni, zenét hallgatni. Tudatosan választottam a mondókákat, meséket. Azóta is naponta énekelünk. Bár már kinőttek a babakorból, de ma is szívesen játszanak velem egy-egy ölbeli játékot. Énekelni mindketten nagyon szeretnek, jártak zeneoviba, ma már mindketten zeneiskolások. Matyi, a legkisebb pedig lelkes látogatója foglalkozásaimnak. 🙂
2007 tavaszán elvégeztem Budapesten, dr Gállné Gróh Ilona, Forrai Katalin-díjas énektanár Ringató módszertani tanfolyamát. Az ott szerzett tudást felhasználva kezdtem el a három év alatti korosztállyal foglalkozni. Rengeteg tapasztalattal és szép élménnyel lettem gazdagabb.
 
Nagy öröm volt számomra az elmúlt időszak. Láttam a babák csillogó, tágra nyílt szemét, amikor megszólalt a furulya, a klarinét vagy a triangulum. Megtapasztaltuk a mamákkal, milyen jó együtt énekelni, megszólaltatni egy-egy kánont, népdalt. A legnagyobb élmény, amikor apuka, anyuka együtt jönnek játszani, énekelni a gyermekükkel.
 
k_IMG_5834   k_IMG_5855   k_IMG_5841  
 
MIÉRT KEZDTEM EL?
Kismamaként olyan elfoglaltságot kerestem, amivel hasznosnak tudom érezni magam. Egy játszóterezés alkalmával láttam meg egy anyukát, aki mosolyogva jött a gyermekével a városból. Kérdeztem tőle, honnan jön, mert olyan vidám. Elmondta, hogy egy foglakozáson járt, ahol énekeltek, mondókáztak. A tanárnő épp munkatársakat keres magának, tanfolyamot is szervez hozzá. „Épp neked való lenne” – mondta.
Akkor ott, eldöntöttem, hogy jelentkezni fogok, mert ez az, amit én kerestem. Elvégeztem a Ringató tanfolyamot, majd átvettem Gállné Ili csoportjait Szegeden. Egy évvel később már, önálló foglalkozást vezettem: Falovacska muzsika néven.
 
Falovacska muzsika foglalkozásaimon a legfontosabb célom, hogy megismertessem a szülőket a kisgyermekkori zenei nevelés otthoni lehetőségeivel, énekekkel, mondókákkal, ölbeli játékokkal ismertetem meg a családokat. Játékos formában megismerkednek a fafúvós és népi hangszerek világával. A magyar néphagyományból merített mondókák, dalok, ölbeli játékok (höcögtetők, lovagoltatók, altatók, hintáztatók) világába kalandozhatunk, illetve megismerjük más népek dalait is. Kedvet ébreszteni a közös énekléshez, játékhoz. Kellemes percek, szép emlékek születnek meg egy-egy foglalkozás alkalmával. Ölbeli játékok során fejlődik az anya-gyermek kapcsolat. A játék öröme, a családi közös játék, éneklés felejthetetlen élménnyé teszi a családok számára. A legjobban azt szeretem, amikor apukák is jönnek és együtt játszik a család.
 
k_IMG_5621 . k_IMG_5768
 
A népi eredetű mondókák, népdalok nemcsak a hagyományőrzést szolgálják: a kicsik érzelmi világát gazdagítják és az általuk megélt érzelmi biztonság egy életre elkíséri őket. A közösségi élethez való szoktatás első lépéseként, a gyerekek kapcsolatteremtő készségét, empátiáját, önkifejező képességét is segítheti. A foglalkozások során olyan dalanyaggal, (népdalok és más népek dalaival), ölbeli játékokkal (höcögtetők, lovagoltatók, altatók, hintáztatók) ismerkednek meg a családok, melyek segítik a hagyományőrzést, közben gazdagítják a gyermekek érzelmi világát, egyben a közösségi élethez szoktatás első lépéseit is segítheti. Így válik a közös játék, éneklés felejthetetlen élménnyé a családok számára.
 
A picik a foglakozáson megismerkednek számos népi és fafúvós hangszerrel, nagyon élvezetes látni őket, ahogy keresik a klarinétban a macit, vagy nézik fent a fán a kismadarat.
k_IMG_5711 . k_IMG_5579
 
2010-ben Jakabosné Kovács Judit hívott a Kerekítő csapatába. Az ölbeli játékok, népi mondókák népszerűsítése nekem is célom, ezért egyértelmű volt, hogy csatlakozom.
 
Így 2010 szeptemberétől már nemcsak Falovacska muzsika foglalkozásaimra, hanem Kerekítő Bábos Torna foglalkozásra is várom a szegedi és szeged környéki családokat. Bábos tornáról bővebben itt olvashatsz!
 
MÁR TÖBB, MINT 10 ÉVE…
Foglalkozásaim Szegeden és a környező településeken működnek. Az elmúlt évek alatt jártam: Kétsopronyban, Forráskúton, Röszkén, Domaszéken, Sándorfalván, Ásotthalmon, Csólyospáloson, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Zsombón, Szatymazon. Jelenleg Mórahalmon, Ásotthalmon és Szegeden tartok foglalkozásokat.
 
                                                                        
HOGYAN TUDOM ÖSSZEEGYEZTETNI A MUNKÁT A CSALÁDDAL? 
Eleinte nehéz volt, mert nem volt segítségem. A szüleim Békéscsabán laknak, minden nap nem tudtak segíteni. Igyekeztem olyan segítőt találni, akit a gyerekeim elfogadnak és szeretnek. Egy barátnőm, aki nem messze lakott tőlünk, ő segített, amikor elfoglaltságom volt.

MIK A TOVÁBBI CÉLJAIM?
2012-ben már többen kérdezték, hogy hova tovább, ha már nem tudnak járni hozzám foglalkozásra.
Szerettem volna zeneovi foglakozást beindítani, azoknak, akik „kiöregedtek” a Falovacskából, Bábos Tornáról, hogy nekik legyen folytatás, így meg lenne a kapocs a zeneiskola felé…
Szeretném az anyukákat bevonni a weboldalam szerkesztésébe, hiszen ez az oldal értük, nekik szól.
 
2013-ban megvalósult a fenti célom, szeptemberben két csoporttal, 2-3 évesek és 5-6 évesek elindultak a Falovacska Zeneovi foglalkozások. Külön öröm számomra, hogy nemcsak olyan gyerekek járnak ide, akik korábban a foglalkozásaim lelkes tagjai voltak, hanem olyan gyerekek is, akiket addig nem ismertem.
 
k_IMG_5294 .   k_IMG_5308
k_IMG_5280 .   k_IMG_5297
 
 
 
VÉGEZETÜL… 
Köszönöm a bizalmat, a lelkesedést, a vidám éneklést és a sok-sok boldog pillanatot, amit eddig kaptam tőletek. Köszönöm, hogy olyan sokan második, harmadik gyermeketek zenei nevelésének elindítását is rám bízzátok.
 
Miért pont a Falovacska muzsika foglalkozást válaszd? Mert…
 
Anya ölében ülve, önfeledt játékkal, énekkel válik a zene „lelki táplálékká”.
 
Kedves Édesanyák, Édesapák, Nagyszülők!
Szeretettel várlak benneteket, tanuljunk együtt minél több éneket, mondókát, ölbeli játékot.
 
Aki zenél, énekel, szívébe öröm költözik.
A mi feladatunk, hogy gyermekünk megismerhesse e kiapadhatatlan öröm forrását.

Az adott cikk linkje: https://falovacska.hu/falovacskamuzsika/magamrol/