Return to Kerekítő

Kerekítő Bábos Torna

Következő foglalkozás:

2018. október 03-tól minden szerdán 10:30 – 11:10-ig

Helyszín: Szeged, Kozmosz Klub (a Szeged Plázában)

A Kerekítő bábos torna célja, hogy a szülők kedvet kapjanak az otthoni mondókázáshoz, bábozáshoz, énekléshez, és teret biztosítson a szabad mozgáshoz esős napokon is, amikor nem lehet játszóterezni. Az első olyan értékközvetítő program az országban, mely rövid bábjelenettel kezdődik és a teljes foglalkozás alatt a játékokhoz, mozgáshoz kilencven százalékban népi mondókákból, népi gyermekdalokból válogatunk.
Tehát mondóka- és dalanyagunk alapvetően népi eredetű, ebben a tekintetben példanélküli a tornás csoportok között. A mondókák alapját a Kerekítő című könyvsorozat népi gyűjtése adja, mely a megjelenés óta 39 000 példányban látott napvilágot.
A népi eredetű mondókák, népdalok nemcsak a hagyományőrzést szolgálják: a kicsik érzelmi világát gazdagítják és az általuk megélt érzelmi biztonság egy életre elkíséri őket. A közösségi élethez való szoktatás első lépéseként, a gyerekek kapcsolatteremtő készségét, empátiáját, önkifejező képességét is segítheti a heti csoport.
A Kerekítő bábos tornának keretet adó, korhoz illő, Kerekítő Manós apró bábjelenetek nemcsak gyermekünk képzeletének megmozgatására alkalmasak, hanem a világ megismerését is szolgálják.
Ebben az életkorban az egészségesen fejlődő gyerekeknek nincs szükségük semmilyen fejlesztésre, tanításra. JÁTSZUNK, a gyermekek ösztönös utánzási vágyára építve.
A speciális tornaeszközök olyan új dolgok kipróbálására alkalmasak, melyre otthon nem biztos, hogy lehetőség nyílik. Sokat mozgunk célirányosan és szabadon is, ezért könnyű kifigyelnünk, ha akad olyan mozgásforma, amely otthoni bátorítást is igényel.

Kerekítő Bábos Torna

 A foglalkozások felépítése:

1. bábos bevezető, 2. ölbeli játékok, sétáltató 3. állandó jellegű „átmozgató” mozgássor lógázóval, érintegtőkkel, döntögetőkkel 4. ejtőernyős- labdás játék 5. tornaszeres játéktér felfedezése Kerekítő manóval, és búcsú
Időtartama: kb. 40 perc.

KEDVCSINÁLÓ KÉPEK ITT>>

következő foglalkozás:

2018. október 03-tól, minden szerdán, 10:30 – 11:10-ig

A bábjáték szerepe 
Kerekítő Manó pár perces jelenetével indulnak a foglalkozások. Ezekben fellelhetőek a kisgyermekek és a szülők mindennapjai, valamint az adott évszakra és jelesnapokra is utalunk. Egy vicces orrfújás,  főzőcskézés, virágültetés, hólapátolás, tojásfestés csak pár oylan apróság a sok közül, melyre rácsodálkoznak a kicsik. A gyerekek közvetlen közelről ismerhetik meg a bábok világát, táplálva szeretetüket a bábozás iránt, mely ilyen tekintetben a későbbi bábszínházi látogatások előszobája lehet. Az aprócska jelenetekre az egy,  másfél éves gyermekek felfigyelnek és kezdik magukban bontogatni az értelmét. A másfél, két évesek már meg is értik. A három év körüliek már olykor be is kapcsolódnak habitusoktól függően, utat nyitva az interaktív bábjáték felé, melynek a játékon túl jelentős áttételes hatása van az értelmi és érzelmi fejlődés különböző területeire. A bábozás tehát jó móka és túlmutat önmagán. Ha a bábozás otthon is folytatódik, a gyermek érzelmi élete jócskán gazdagodik.

Kerekítő Bábos Torna

A mozgásos játékok és tornaszerek hatása
Az ölbeli játékok jótékony hatását a testi-lelki fejlődésre mindenki ismeri. A hintáztató-takaró, a mászó alagút, a trambulin, az egyensúlyozó teknő, a labdás játékok akarva, akaratlanul fejlesztik a mozgáskoordinációt, egyensúlyérzéket, testtudat kialakulását, segítik a térben való tájékozódást. A nagymozgások összehangoltsága ösztönzőleg hat a kismozgások, a kézügyesség alakulására, kihathat a beszédfejlődésre és segíti az idegrendszer érését.
A foglalkozások során az egy és négy éves korú gyermekek ugyanazokat a tornaeszközöket próbálhatják ki.
Természetesen a csoport legkisebbjei és legnagyobbjai nem azonos szinten boldogulnak egy-egy játékkal, tornaszerrel, van amit a kisebbek szülői segítséggel tudnak kipróbálni, a nagyobbak már önállóan is.

Kerekítő Bábos Torna

TOVÁBBI KEDVCSINÁLÓ KÉPEK ITT>>

Következő foglalkozás:

2018. október 03-tól, minden szerdán, 10:30 – 11:10-ig

Helyszín: Szeged, Kozmosz Klub (a Szeged Plázában)

 

Az adott cikk linkje: https://falovacska.hu/kerekito/kerekito-babos-torna/