Return to Kerekítő

Kerekítő Mondókázó

Mi a Kerekítő?

A népi eredetű és ma is közkedvelt ölbeli játékok népszerűsítésére létrejött kezdeményezés azért kapta ezt a nevet, mert úgy gondoljuk, hogy a kisgyermekek számára a világ anyukája ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben. Ez az élmény, útravaló egy életre szól.

Az első évek játékai, az érzelmi, zenei és művészeti nevelés alapkövei. Népi mondóka gyűjteményünk azaz a három kötetes Kerekítő könyveink eddig több mint ötvenezer példányban láttak napvilágot. Háromféle Kerekítő foglalkozáson támasztjuk fel a kötetek népi anyagát. A Kerekítő Mondókás Móka és a Kerekítő Tippentő néptáncos változat 0-3 éves korig, a Kerekítő bábos torna 1-3 éves korig ajánlott. Határon innen és túl kilencven helyszínen tartunk foglalkozásokat az óvodát megelőző korosztálynak és szüleiknek. Alkalmi fellépéseinkkel a Művészetek Palotájától kezdve a Művészetek Völgyéig sok helyen megfordultunk.

Mi a Kerekítő Mondókázó?

Félóra höcögés, göcögés, kacagás népi mondókák, ölbeli játékok és népdalok nyomán! Lógázás, hintáztatás, cirókázás, lovagoltatás élő hangszerjátékkal, népdalokkal színesítve.

Miben különbözik más baba-mama programtól?

  • Ez az első és egyedüli olyan foglalkozás hálózat, ahol csak magyar népi ölbeli játékok, mondókák, népdalok, népi gyermekdalok hangzanak el, élő hangszerjátékkal színesítve. Nem használunk sem szerzős műveket, sem más népek dalait, mert tapasztalatunk szerint a heti foglalkozás épp arra elég, hogy a szülők a saját hagyományainkból merített kincseinket leporolják, és maradandóan elsajátítsák. Az ölbeli játékokat itt úgy játsszuk, ahogy azt régen nagymamáink, kellő időt, ismétlést szánunk a játékoknak, igazodva az életkori sajátosságokhoz és ezzel egyben igazi játékélmény is jobban megszületik. Mai világunkhoz nyelvezetében még közeli, közkedvelt és mai is népszerű dalokat és ölbeli játékokat válogattunk erre a célra terjesztésre, és felelevenítésre.
  • Több a mozgásos játék, mint a zenei foglalkozásokon, lendületes hintáztatóinknak, pörgetőinknek, reptetőinknek köszönhetően. Tehát nem zenebölcsi, és nem is énekóra, a hangsúly az ölbeli játékokon van, míg a zenei foglalkozásokon a dalokat színesítik ölbelikkel, nálunk fordított az arány, más a cél.
  • A családok megismerhetik a nádi dudát, csettegőt, receficét, odúsípot, furulyát és klarinétot.

Forrás: www.kerekito.hu

Az adott cikk linkje: https://falovacska.hu/kerekito/kerekito-mondokas-moka/